Kirjan on kirjoittanut kuuluisa venäläinen klassikko Fjodor Dostojevski (1821-1881) vuonna 1866. Romaani perustuu tositapahtumiin niin kuin melkein kaikki muut Dostojevskin teokseen.

Kirja kertoo rikoksesta ja teon katumuksesta. Kirjan päähenkilö on Rodion Raskolnikov, joka oli ennen yliopiston oppilas, mutta rahan loppuessa hän lopetti yliopiston. Hän oli elänyt äidin lähettämillä hänelle rahoilla, mutta rahaa oli niin vähän, että hän pätti sairaudensa aikana tappaa mummon, joka aina häneltä rahaa kiskoi. Hän tuli mummon kotiin, tappoi mummon ja keräsi rahat ja arvoesineet, mutta kotona oli myös mummon sisko, jonka hän myös tappoi, sillä hän huomasi sen. Sen jälkeen Raskolnikov alkoi katua tekoaan ja hän aina pelkäsi, että hänet paljastetaan ja lahdataan vankilaan, jonka jälkeen hän antoi rahat ja arvoesineet pois. Lopuksi hän kuitenkin päätti antautua virkavallalle, sillä hän ei voinut elää enään pelossa ja katumapäällä.

Kirjan päähenkilö on Rodion Raskolnikov, joka oli sisimmillään hyvä ihminen, mutta hänen elämisen olosuhteet olivat pakottaneet hänet tappamaan sen mummon. Sivuhenkilöinä olivat Razumihin, joka yritti auttaa yliopistokaverinsa Raskolnikovin. Zosimov, joka oli Razumihinin kaveri ja etsivä, joka yritti selvittää mummon tapon. Raskolnikovin äiti ja sisko, jotka yrittivät auttaa hänet rahallisesti ja itse mummo, jonka Raskolnikov tappoi.

Mielestäni kirja on hyvä, sillä se on erittäin mieleenpainuva ja vetoava ja sitä on vaikea lukea, sillä sitä pitää erikseen ymmärtää. Minusta tuntuu oudolta se, että kirja perustuu tositapahtumiin, sillä nykyään ei monikaan ihminen ryhtyisi tekemään tappoa vaan sen takia, että joku toinen on kiskonut liikaa rahaa ja jos tekisikin ei menisi itse antautumaan poliisille, vaikka asia kavalsisi hänen mieltä todella paljon.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Dostoevskij_1872.jpg